ΟΜΑΔΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

«...Ανάμεσα στα πλέον κοινωνικά και αντικοινωνικά άτομα αυτό που μπορεί να διακρίνει κανείς είναι η επιθυμία του ανήκειν, που δείχνει περίτρανα ότι το άτομο πρωταρχικά είναι ένα ομαδικό ζώο»
Foulkes & Anthony

Η ομαδική θεραπεία είναι μια μορφή ψυχοθεραπείας η οποία αξιοποιεί τη δυναμική των ανθρώπινων σχέσεων με σκοπό την αντιμετώπιση και τη διαχείριση θεμάτων που απασχολούν το άτομο στην αλληλεπίδρασή του με τους άλλους.

Στόχος της ομαδικής θεραπείας είναι να προσφέρει ένα ασφαλές, διευκολυντικό περιβάλλον, στο οποίο το άτομο μπορεί να μοιραστεί και να εκφράσει προσωπικές αγωνίες και άγχη, απαγορευμένες σκέψεις και συναισθήματα προκειμένου να αναπτύξει νέες μορφές σχέσεων ως προς τον εαυτό του και τους άλλους. Επιπλέον, η ομάδα μπορεί να αποτελέσει μια σημαντική πηγή νοηματοδότησης, υποστήριξης και ενίσχυσης σε δύσκολες περιόδους στη διάρκεια των οποίων κάποιο μέλος της αντιμετωπίζει έντονο άγχος και συναισθηματικό αδιέξοδο.

Στην ομάδα το άτομο αναβιώνει τις πιο βασικές εμπειρίες των σχέσεων που βίωσε στην παιδική του ηλικία μέσα από νέα επικοινωνιακά δίκτυα και νέους τρόπους σχετίζεσθαι. Με άλλα λόγια, συχνά μέσα στη θεραπευτική ομάδα τα μέλη «συναντούν»με συμβολικό τρόπο ανθρώπους της παρελθούσας, ή και της τωρινής τους ζωής, με τους οποίους έχουν μια δυσκολία, που όμως θα ήθελαν να είναι σε θέση να τη διαπραγματευτούν αποτελεσματικά.

omadiki-therapeia omadiki-therapeia1

Τα άτομα που συμμετέχουν στην ομάδα έχουν πολύ περισσότερα κοινά στοιχεία απ’ ό,τι τα ίδια γνωρίζουν. Συνειδητοποιούν ότι υπάρχουν κι άλλοι άνθρωποι που νιώθουν παρόμοια μαζί τους, και τελικά αισθάνονται ανακούφιση γιατί βλέπουν πως δεν είναι μόνοι τους κι αβοήθητοι με το πρόβλημα που τους απασχολεί. Η ανατροφοδότηση που εισπράττει κάποιο άτομο στην ομάδα από τις αντιδράσεις και την ανταπόκριση των υπόλοιπων μελών στα ζητήματα που «ανοίγει» κατά τη θεραπευτική διαδικασίαμπορεί να τον/τη βοηθήσει ώστε να αλλάξει την οπτική με την οποία βλέπει τα πράγματα ή/και να υιοθετήσει πιο δημιουργικές και αποτελεσματικές στάσεις απέναντι στα προβλήματα που τον/ την απασχολούν.

Σε μια θεραπευτική ομάδα μπορούν να συμμετέχουν ενήλικες κάθε ηλικίας, ανεξαρτήτως φύλου, οι οποίοιθέλουν να επεξεργαστούν θέματα που αφορούν το παρελθόν ή το «εδώ και τώρα» ή επιδιώκουν την προσωπική τους αυτοβελτίωση, αυτογνωσία και αυτοανάπτυξη.

Συνήθως η ομάδα περιλαμβάνει έναν θεραπευτή (κάποιες φορές κιέναν συνθεραπευτή) και απαρτίζεται από πέντε έως και δώδεκα μέλη. Τα μέλη της ομάδας συγκεντρώνονται μία φορά την εβδομάδα, στον χώρο του θεραπευτή, και η κάθε συνάντηση διαρκεί 90΄.

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Στόχος του Ινστιτούτου είναι η προώθηση της ψυχοκοινωνικής ανάπτυξης του ατόμου, μέσα από ένα ευρύ φάσμα θεραπευτικών, συμβουλευτικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών για ενήλικες, οικογένειες, παιδιά και εφήβους σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο. Συγκεκριμένα, οι υπηρεσίες που παρέχονται είναι οι εξής:

  • Ψυχολογική - Νοητική Αξιολόγηση
  • Ατομική Θεραπεία Συμβουλευτική
  • Ομαδική Θεραπεία
  • Θεραπεία Ζεύγους & Οικογένειας
  • Θεραπεία - Συμβουλευτική Παιδιού & Εφήβου
  • Συμβουλευτική Διαχείρισης Σταδιοδρομίας & Καριέρας

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΟ Ι.Ψ.Α.

Λάβετε ενημερώσεις για!

  • Βιωματικά σεμινάρια του Ι.Ψ.Α.
  • Δράσεις στην κοινωνία
  • Εκπαιδευτικές δράσεις του Ι.Ψ.Α.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Μ. Αλεξάνδρου 21, 41222, Λάρισα.
T: 2410 25 80 40
F: 2410 25 80 40